millainen-on-hyvä-laskeutumissivu

Millainen on hyvä laskeutumissivu?

Laskeutumissivu eli ländäri on sivu, jolle kävijä saapuu sivuston ulkopuolelta. Se on usein ensimmäinen kohtaaminen yrityksen ja potentiaalisen asiakkaan välillä. Hyvän ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

Hyvä laskeutumissivu ei ole välttämättä vaikea toteuttaa. Esimerkiksi WordPress on tehnyt verkkosivujen tekemisestä todella helppoa myös niille, joille html ja css ovat täysin käsittämättömiä asioita. Ei kyse ole kovinkaan teknisistä jutuista. Hyvä laskeutumissivu rakentuu loppujen lopuksi yksinkertaisista asioista.

miten-tehdä-hyvä-laskeutumissivu

Miksi tarvitaan laskeutumissivu?

Erillinen laskeutumissivu on erityisen tärkeä varsinkin, jos hyödynnät maksullista mainontaa kävijöiden saamiseksi. Jos mainoksen klikkaaja kääntyy heti pois, menetät kirjaimellisesti rahaa huonon laskeutumissivun vuoksi.

Liian usein hakumainontaa ohjataan verkkosivuston etusivulle. Kävijän kannalta se on usein todella ärsyttävää. Esimerkiksi sinäkin olet saattanut etsiä Googlesta jotain tiettyä, kuten vaikkapa ruokapöytää, ja näkemäsi mainos on esitellyt juuri oikeanlaista ruokapöytää. Mainosta klikattuasi olet kuitenkin päätynyt suuren huonekalufirman etusivulle. Sama tilanne on usein myös somemainoksissa: mainoksessa näet jotain kiinnostavaa, mutta joudut etsimään sen itse sivustolta. Pahimmassa tapauksessa sivustolla ei ole edes hakutoimintoa. Yllättävän harva jaksaa tällöin sinnikkäästi navigoida oikealle sivulle.

Joten jos ohjaat maksullista liikennettä etusivulle, suosittelemme vähintään vaihtamaan laskeutumissivuksi sopivan alasivun. Mieluiten kuitenkin teet mainostasi varten oman laskeutumissivun, joka yksinkertaistaa kävijän polkua kohti haluttua lopputulosta eli konversiota.

Hyvän laskeutumissivun ominaisuudet

Parhaimmillaan ländäri on persoonallinen ja yllättää sivulle tulijan positiivisesti. On kuitenkin olemassa tiettyjä ominaisuuksia, jotka yhdistävät toimivia laskeutumissivuja. Tarkastellaan seuraavaksi tärkeimpiä niistä.

 

1. Iskevä otsikko

Kun kävijä tulee sivullesi, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: hän joko häipyy saman tien tai jää sivulle. Otsikon tehtävä on saada kävijä jäämään sivulle. Hyvä otsikko kertoo lyhyesti, mistä on kyse. Loistava otsikko tekee sen niin oivaltavasti, että kävijä haluaa tietää lisää.

2. Selkeä toimintakehotus

Tehokas laskeutumissivu kertoo kävijälle, mitä hänen pitäisi tehdä seuraavaksi. Olipa kyse uutiskirjeen tilauksesta, ostamisesta, seuraavalle sivulle siirtymisestä tai jostakin muusta toiminnasta, se pitää tuoda esille selkeästi vähintään sivun alussa ja lopussa. Jos sivu on pitkä, niin toimintakehotusta voi ripotella myös sivun keskelle. Kuitenkin hillitysti, jotta se ei vaikuta tyrkyttämiseltä. Se jos mikä on monen kävijän mielestä lähinnä ärsyttävää.

Suurin haaste toimintakehotuksissa on liian monen vaihtoehdon tarjoaminen. Ihmiset ovat pohjimmiltaan laiskoja, joten turvallisinta on tehdä asiat yksinkertaisiksi. Älä jätä valintaa kävijälle, vaan tee se hänen puolestaan. Tähän perustuu myös yleinen ohje tehdä laskeutumissivu ilman sivuston yleistä navigointipalkkia.

Amerikkalaiset laskeutumissivuasiantuntijat usein pitävät ehdottomana sitä, että jokaisella ländärillä on vain yksi toimintakehotus. Jossain tilanteessa se onkin paras toimintatapa. Toisinaan taas voi olla järkevää tarjota vaihtoehtoistakin toimintaa. Tällöinkin on hyvä laittaa toimintakehotukset tärkeysjärjestykseen ja tuoda tärkeämpää enemmän esille.

Hyvässä-laskeutumissivussa-on-selkeä-toimintakehotus

3. Hyödyt kävijän kannalta

Tätä ei voi liikaa korostaa. Ländäri (ja kaikki muutkin sivut) tulisi aina kirjoittaa kävijälle. Häntä ei kiinnosta yrityksesi, tuotteesi tai palvelusi. Häntä kiinnostaa, mitä hyötyä saa itselleen ja miten yrityksesi tai brändisi auttaa häntä saavuttamaan tavoitteitaan.

4. Sujuva teksti

Hyvä laskeutumissivu houkuttelee lukemaan sivun tekstiä. Lukija jaksaa lukea laskeutumissivua vain, jos sisältö on jäsennelty hyvin ja teksti jaoteltu pienempiin osiin. Tosi harva kävijä lukee jokaista sanaa. Useimmat silmäilevät väliotsikkoja ja listoja lukien vain kiinnostavimmat kohdat. Selkeä teksti tekee tällaisesta lukukokemuksesta miellyttävää.

Hyvä vinkki on ensin puhua ääneen, kertoa ikään kuin kaverille sivun asia. Sitten vain kirjoitat sen, mitä sanoit. Tämä toimii, koska puhuttu teksti on yleensä sujuvampaa kuin kirjoitettu.

hyvä-laskeutumissivu-on-luotettava

5. Luotettavuustekijät

Internetissä on äärettömän paljon vaihtoehtoja. Kävijän on helppo siirtyä seuraavalle sivustolle, jos hän ei usko laskeutumissivu sisältöön. Hyvä ländäri vakuuttaa ja poistaa kaikenlaista epävarmuuden tunnetta. Asiakaskommentit, arvostelut, seuraajamäärät, yhteistyökumppanit, sertifikaatit ynnä muut helpottavat sivulla kävijän takaraivossa jäytävää epävarmuutta.

6. Laadukkaat kuvat

Vaikka tekstisisältö on tärkeintä, kuvien merkitystä ei kannata vähätellä. Kuvaton tai huonolaatuisia kuvia sisältävä sivu tuntuu helposti vanhanaikaiselta kuin mustavalkotelevisio. Kuvien avulla sivulle saa rytmiä ja väriä.

Laadukas kuva on paitsi hyvännäköinen ja sisältöön sopiva myös teknisesti sopiva nettikäyttöön. Toisin sanoen kuvaformaatti ja -koko eivät saa rajoittaa sivun latautumista.

7. Nopea latautuminen

Mielikuva koko sivun laaduttomuudesta alkaa muodostua jo ennen kuin kävijä edes näkee koko laskeutumissivua. Nimittäin jos sivun latautuminen kestää tuhottoman kauan, kävijä lähtee todennäköisesti pois samantien. Ja tässä yhteydessä 4 sekuntia on jo tuhottoman kauan.

Väitin alussa, että hyvän laskeutumissivun tekeminen ei vaatisi lainkaan teknistä osaamista. Pakko kuitenkin myöntää, että sivunopeuden optimointi edellyttää jonkin verran teknistä taitoa. Sivulatautumiseen vaikuttaa moni asia, aina palvelimesta sivun sisältöön ja sivuasetuksiin. Jos et jaksa itse opetella, niin onneksi voit aina ulkoistaa homman (esimerkiksi meille, vinkvink! 😉)

Hyvä-laskeutumissivu-on-nopea

8. Kännykkään(kin) sopiva

Maailmanlaajuisesti jo yli puolet nettiliikenteestä tehdään mobiililaitteella. Toisin sanoen vajaa puolet ei ole kännykkäsurffailuja. Hyvä laskeutumissivu toimii kaikilla laitteilla. Pienellä ruudulla ei voi olla yhtä paljon elementtejä kuin isolla ruudulla. Sormella ei pysty klikkaamaan yhtä pieniä asioita kuin hiirellä.

9. SEO kunnossa

Parhaimmassa tapauksessa laskeutumissivu houkuttelee myös maksutonta liikennettä. Sitä varten sivu kaipaa hieman hakukoneoptimointia eli SEOa. Tärkeintä on aina tehdä sivu ennen kaikkea lukijaa varten ja vasta toissijaisesti hakukoneille. Jos kävijä viihtyy sivulla, sivu on Googlenkin silmissä parempi. Nykyään nopeus ja mobiilisopivuus ovat tärkeitä kriteerejä myös hakukoneille.

Sivulla esiintyvät avainsanat kertovat aihepiiristä. Lisäksi hakukoneet hyödyntävät muun muassa sivun metatietoja arvioidessaan milloin sivua kannattaa näyttää hakujen yhteydessä. Metaotsikko ja -kuvaus ovat tärkeitä, koska ne näkyvät hakukonetuloksissa, ja kuvien ja videoiden kuvaukset kertovat hakukoneille, mistä niissä on kyse.

Mistä aloittaa oman laskeutumissivun parantaminen?

Älä säikähdä, vaikka tämä lista tuntuisi hurjan työläältä. Jos sinulla on jo laskeutumissivu, se on jo hyvä juttu. Jokainen listan kohdista vie sivuasi parempaan suuntaan. Voit aloittaa siitä, jonka tekeminen on helpointa sinulle. Sillä totuushan on, että laskeutumissivuja voisi hioa loputtomiin, koska ajoittain kannattaa myös testata isompiakin ideoita ja muutoksia.

Kaikkea ei onneksi ole pakko tehdä itse. Jos kaipaat ideoita tai toteutusapua laskeutumissivun tekemisessä, ota yhteyttä.

PS. Toteutamme mielellämme sivuillesi myös hakutoiminnon, jos se vielä sieltä puuttuu.

Iina Hiisilä

iina@digidigi.marketing

Vastaa